середа, 27 лютого 2019 р.


Вибір професії залежить від тебе!!
            Вибір професії - один  з головних життєвих виборів, який здійснює людина в юному віці. Під таким девізом з 18.02 - 22.02.2019 р в Златопільській гімназії проходив тиждень профорієнтації «Світ професій». Він має велике значення як для самої людини, так   і для суспільства. Вибір професії – це вибір життєвого шляху, вибір долі.Метою профорієнтації є створення умов для успішної профорієнтації підлітків, швидкої та успішної адаптації на ринку праці, а також формування здібностей співвідносити свої індивідуально-психологічні особливості і можливості з вимогами обраної професії. Протягом тижня проходили різні види заходів: бесіди, консультації, години спілкування, виховні години з елементами тренінгу, виставки, конкурси.Найбільша увага приділялась здобувачам освіти  випускних класів, які в цьому році вибирають свій життєвий професійний шлях,та перевіряють свої знання по основним предметам.          



  Під час тестування перевіряють найрізноманітніші риси людини — від знань до якостей пам'яті, мислення та вміння зберігати спокій, впевненість у своїх силах. Гімназистам – випускникам були наданні поради:
1. Тренуйся!

Перед офіційним (змаганням, атестацією) тестуванням варто виконувати якнайбільше опублікованих тестів — просто заради тренування. Не можна навчитись добре вирішувати тести, не виконуючи їх самих, підмінюючи цю практику іншими видами контролю й самоконтролю. Тренуйтеся із секундоміром у руках. Порівнюйте час, потрібний для виконання тестів. Обмежуйте його.
2.  Випробовуй!
У тренуваннях застосовуйте правильну тактику, тобто додержуйтесь усіх рекомендацій, як правильно вирішувати окреме завдання чи тест у цілому. Наприклад, не слід двічі перечитувати малозрозумілу інструкцію, а треба відразу ж познайомитися з варіантами відповіде.
3. Угадуй!
Якщо ви впевнені у виборі, але інтуїтивно можете віддати перевагу якійсь відповіді перед іншими, то інтуїції варто довіряти! Така довіра, як правило, призводить до приросту балів.

4. Виключай!
 Багато завдань можна швидше вирішити, якщо не шукати відразу правильну відповідь, а послідовно виключати ті, які явно не підходять. Метод виключення дозволяє концентрувати увагу всього на одній-двох ознаках (а це легше), а не відразу на п’ятьох-сімох (що набагато складніше).
7.     Читай завдання до кінця!
Поспіх не повинен призводити до того, що ви будете намагатися зрозуміти умови завдання з «першими словами» й добудовувати кінцівку у власній уяві.

8    Так що:·                     
-не хвилюйтеся,·                     
-не поспішайте,·                    
-ставитеся відповідально до вашої мети успішно здати ЗНО,·                    
-будьте впевнені у своїх силах,·                     
-і ви здасте!
9.  Не слід лякатися та засмучуватися у першу ж хвилину тестування, що нічого не знаєш. Такого просто не може бути! Почніть із того запитання, на яке можете правильно відповісти. Поступово пригадаєте й інші відповіді.
10.  Більшість завдань можна швидше розв’язати, якщо не шукати одразу правильний варіант відповіді, а послідовно виключати ті, які явно не підходять. Метод виключення дозволяє сконцентрувати увагу на одному-двох варіантах.
            Правильний вибір професії зумовлює моральне задоволення, позитивну самооцінку, високу продуктивність праці, якість продукції. Він є точкою, я   якій сходяться інтереси та суспільства,       поєднання особистих і загальних інтересів.

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Тиждень психології "5 днів у світі Емоцій" З 15 квітня по 19 квітня в Златопільському ліцеї проходить тиждень психології Тиждень...