неділя, 17 лютого 2019 р.

Як стати лідером серед однолітків?


Лідер вміє об’єднувати людей, надихати їх і нести відповідальність. Без цих та інших важливих якостей не можна стати на чолі колективу, але їх можна придбати в процесі внутрішньої роботи над собою – чи саморозвитку, – адже лідерами стають, а не народжуються.
Бути лідером не завжди означає вказувати людям, що їм слід робити. Багато з наймогутніших і впливових лідерів, які залишили після себе величезний відбиток в історії, просто «вели» самих себе і своїми сильними вчинками й потужним вибором впливали на мільйони людей і навіть на цілі покоління в усьому світі.
Людина, що володіє лідерськими якостями, не боїться робити помилки і не боїться критики. Проте, його сильно хвилює падіння авторитету, особливо, якщо існує конкурент, який претендує на лідерство.
Хочеться відзначити, що крім прав у лідера є і обов`язки. Тож не дивно, оскільки саме від нього залежить успішність всього колективу, і компанія друзів винятком не є.
За словами психологів, в одному колективі може бути кілька лідерів, а саме:
  • виконуючий
  • надихаючий
  • емоційний
  • ситуативний
  • неформальний
  • формальний
  • універсальний
Іншими словами, у кожного члена команди є можливість стати лідером в певній сфері. Для цього необхідно, щоб характер особистості відповідав типажу лідерства.
Ну а поговоримо ми саме про лідерство в компанії друзів. Якщо ви бажаєте очолити компанію своїх друзів, вам необхідно бути людиною, впевненою у собі. Справа в тому, що лідерство тісно пов`язане з упевненістю. Також потрібно вміти жартувати і чимось виділятися з натовпу. Це може бути більш висока зарплата, більш виражена мускулатура, висока популярність у протилежної статі, унікальне хобі та інше. Більш того, потрібно вміти переконувати, вигравати суперечки і доводити правоту. Перераховані особливості є надзвичайно важливими. Справа в тому, що в чоловічій компанії часто виникають суперечки, а перераховані вміння і навички дозволяють в таких ситуаціях відвоювати частку лідерства.
Якщо ви хочете стати лідером в класі, вам необхідно ознайомитися з декількома основними правилами, які дозволять вам цього добитися.
  • Без впевненості в собі у вас нічого не вийде. У разі її відсутності необхідно активно над собою працювати, навчитися приймати важливі рішення, а також завжди нести за них відповідальність.
  • Потрібно бути прикладом для однокласників. Вашою думкою повинні цікавитися, а до порад прислухатися. Для цього необхідно знати більше за інших і бути відмінником. Ну а досягти цього дозволяє розвиток і читання.
  • Завжди необхідно бути в центрі подій. Мова стосується як школи, так і групи однолітків. В цьому випадку у людини більше шансів себе проявити. Буде не зайвим братися за складні завдання і залучати до їх вирішення своїх однокласників.
  • Всі справи, які ви почали, треба доводити до кінця. Лідер, який неспроможний виконати обіцянку, в колективі довго не проіснує.
  • Важливим моментом в лідерстві є зовнішній вигляд. Людина, що стоїть на чолі колективу, нехай і шкільного, завжди охайний і носить модний одяг. Потрібно навчитися поєднувати модні тенденції, намагаючись не шокувати викладачів.
  • Не варто принижувати слабких однолітків. Це не дозволить вам стати лідером, а тільки розкриє погані сторони. При цьому однокласники усвідомлюють, що ви не здатні діяти по-іншому.
Як ви зрозуміли, людина, яка хоче бути справжнім лідером, повинна мати певні якості, які маютьзмінюватися в залежності від ситуації. За словами експертів, лідерські якості може освоїти практично будь-яка людина. Ці якості дозволять їй здобути авторитет і визнання оточуючих.

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Тиждень психології "5 днів у світі Емоцій" З 15 квітня по 19 квітня в Златопільському ліцеї проходить тиждень психології Тиждень...